Η έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας αποτελεί ουσιαστικά οικοδομική άδεια για τις εργασίες μικρότερης κλίμακας σε σχέση με την οικοδομική άδεια δόμησης. Η έκδοσή της ενδιαφέρει όσους εμπλέκονται σε ένα έργο που ο προϋπολογισμός του βρίσκεται μέσα στα συγκεκριμένα όρια που έχουν οριστεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες και αρχές (για θέματα έγκρισης εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας). Η έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας εκδίδεται από το ηλεκτρονικό σύστημα έκδοσης αδειών του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.
Οποιαδήποτε εργασία έχει αποφασιστεί και πραγματοποιείται σε κάποιο ακίνητο ή τμήμα ακινήτου θα πρέπει να γίνεται γνωστή στην υπεύθυνη Υπηρεσία και, πιο συγκεκριμένα, στην αρμόδια Πολεοδομία, προκειμένου να υπάρξει η έγκριση της αρμόδιας διεύθυνσης. Από τις επισκευές σε ολόκληρη την πολυκατοικία μέχρι μία απλή αισθητική αναμόρφωση (λ.χ. βάψιμο τοίχου), είναι επιβεβλημένη η γνωστοποίηση, με σκοπό τη νομική κάλυψη. Επομένως, η έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας χρειάζεται, προκειμένου να είμαστε συνεπείς απέναντι στο νόμο και να μπορούμε χωρίς εμπόδια να εκπονούμε κάθε μεγέθους εργασία που σχεδιάζουμε, για τα ακίνητα που μας αφορούν.
Η πιο σημαντική παράμετρος για την ανάγκη έγκρισης εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας είναι το να μην ξεπερνά ο προϋπολογισμός μας τα 25.000€. Είναι λογικό μία πιο περιορισμένης έκτασης εργασία να έχει και μικρότερο κόστος, οπότε το πιο πιθανό είναι να έχουμε μία περίπτωση που συγκαταλέγεται σε έργα που χρειάζονται την έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας. Τέτοιου τύπου έργα είναι συνήθως μικροεπεμβάσεις ή ανακαινίσεις κλπ.
Η έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας θεσπίστηκε ως θεσμός με στόχο το να απλουστευθεί η εκτενής διαδικασία μέχρι την επιτρεπόμενη έναρξη μίας μεγάλης λίστας (συνήθως μικρών) εργασιών. Πρόκειται για μία πολύ θετική εξέλιξη στο πλαίσιο της συναλλαγής των ιδιωτών και άλλων φορέων με τις υπηρεσίες της Πολεοδομίας. Παλαιότερα, οι αντίστοιχες διαδικασίες συνοδεύονταν από άλλες χρεώσεις και περισσότερη γραφειοκρατία. Το αποτέλεσμα ήταν η πορεία προς την αδειοδότηση να είναι και πιο κοστοβόρα και να καθυστερεί περισσότερο. Πλέον, η διαφοροποίηση της έγκρισης εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας, σε σχέση με την Άδεια Δόμησης που αφορά σε μεγαλύτερα έργα, συμφέρει τόσο από πλευράς κόστους, όσο και από πλευράς χρόνου.
Σύμφωνα με το νόμο, συναντώνται 32 κατηγορίες εργασιών όπου χρειάζεται η διαδικασία έγκρισης εργασιών μικρής κλίμακας και οι οποίες αναφέρονται παρακάτω:
Έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας χρειάζεται και για την εκτέλεση εργασιών, εάν αυτό προβλέπεται σε ειδικότερες διατάξεις. Επίσης, η έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας είναι απαραίτητη και στις περιπτώσεις νομιμοποίησης οποιασδήποτε εργασίας που προϋποθέτει την έκδοση σχετικής διοικητικής πράξης.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία η εκτέλεση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας επιτρέπεται σε:
1) κτίρια ή τμήματα κτιρίων που έχουν υπαχθεί σε οποιονδήποτε νόμο εξαίρεσης από την κατεδάφιση ή τακτοποίησης ή ρύθμισης αυθαίρετων κατασκευών (όπως τους νόμους 3775/2009, 3843/2010, 4014/2011, 4178/2013 και 4495/2017) και έχουν εξαιρεθεί οριστικά της κατεδάφισης ή έχουν υποβάλλει οριστική δήλωση τακτοποίησης ή έχουν ολοκληρώσει τη σχετική διαδικασία και έχουν εξοφλήσει το 30% του ενιαίου ειδικού προστίμου αυθαιρέτου.
2) κτίρια νομίμως υφιστάμενα, όπως ορίζονται στην παράγραφο 1 του άρθρου 23 του νόμου 4067/2012 (Φ.Ε.Κ. 79 Α’).
3) ρυμοτομούμενα κτίρια, εάν πρόκειται για τις εργασίες των περιπτώσεων η, ιγ, ιθ και κα της παραγράφου 2 του άρθρου 29 του νόμου 4495/2017. Σε περιπτώσεις ρυμοτομούμενων οικοπέδων, επιτρέπονται οι εργασίες στο μη ρυμοτομούμενο τμήμα τους, με την προϋπόθεση να αποδίδεται σε κοινή χρήση το ρυμοτομούμενο τμήμα. Επίσης, η πράξη απόδοσης χρειάζεται να προσκομίζεται ως ειδικό δικαιολογητικό.
Επίσης, στην Έγκριση Εργασιών Μικρής Κλίμακας (Άδεια Μικρής Κλίμακας) είναι απαραίτητη η δήλωση του έργου στο ΙΚΑ, καθώς και η καταβολή των ανάλογων ασφαλιστικών εισφορών.
Εργασίες που δε χρειάζονται την έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας: Αναλυτικά:
Στις περισσότερες περιπτώσεις όπου σχεδιάζει κανείς κάποια ανακαίνιση, είναι απαραίτητη η ολοκλήρωση της διαδικασίας έγκρισης εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας.
Οι πιο συνήθεις εργασίες που απαιτούν την έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας είναι οι εξής:
Βέβαια, εφόσον η εργασία της ανακαίνισης αφορά μόνο σε απλούς χρωματισμούς χωρίς τη χρήση ικριωμάτων (σκαλωσιάς), σε τοποθετήσεις πλακιδίων, ηλιακών θερμοσιφώνων και επιτοίχιων λεβήτων αερίου για θέρμανση και παραγωγή ζεστού νερού χρήσης του κτιρίου, σε αντικατάσταση κουφωμάτων χωρίς να αλλάξουμε διαστάσεις, σε αντικατάσταση ειδών υγιεινής και σε τοποθέτηση κλιματιστικών χωρίς να χρειάζονται εσωτερικές μετατροπές των χώρων, τότε δεν είναι απαιτούμενη η έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας.
Εφόσον τα χαρακτηριστικά της εργασίας εμπίπτουν στην κατηγορία των έργων που χρειάζονται άδεια μικρής κλίμακας, είναι σημαντικό να αντιληφθούμε την αξία της έγκαιρης έκδοσής της: το συγκεκριμένο έγγραφο μας δικαιολογεί, εφόσον προκύψουν κάποιοι θόρυβοι ή χρειαστεί να συλλέξουμε κάποια απορρίμματα (μπάζα) που λογικά δημιουργούνται. Γενικά, η έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας μας καλύπτει νομικά, ούτως ώστε να μην αναγκαστούμε να διακόψουμε τις διαδικασίες της ανακαίνισης.
Τέλος, εάν ο προϋπολογισμός των εργασιών ξεπερνά τις 25.000 €, τότε απαιτείται η έκδοση όχι άδειας μικρής κλίμακας, αλλά άδειας δόμησης
Προκειμένου να εκδοθεί η έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας, στο πλαίσιο των εργασιών όπου έχουμε αποφασίσει να προχωρήσουμε, ενδεχομένως να χρειαστεί να αναθέσουμε κάποιες διαδικασίες σε εξειδικευμένους συνεργάτες. Έτσι, πιθανόν να μας είναι απαραίτητος ένας αρχιτέκτονας, ο οποίος θα αναλάβει τα σχέδια κατασκευής, καθώς και ειδικός μηχανικός, ο οποίος θα συλλέξει όλα τα σχετικά δικαιολογητικά και θα καταθέσει το φάκελο των εργασιών.
Στο πλαίσιο έκδοσης έγκρισης εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας, ένας μηχανικός χρειάζεται στην περίπτωση που σκοπεύουμε να κάνουμε χρήση ικριωμάτων. Εφόσον υπάρχει τέτοια ανάγκη, ο νόμος προβλέπει να συνταχθεί Σχέδιο Ασφάλειας και Υγείας, καθώς και Φάκελος Ασφάλειας και Υγείας. Επίσης, θα πρέπει η επίβλεψη των εργασιών τοποθέτησης και αφαίρεσης των ικριωμάτων, δηλαδή κάθε σκαλωσιάς, να πραγματοποιηθεί από μηχανικό.
Προκειμένου να φτάσουμε στο θετικό αποτέλεσμα της έγκρισης εργασιών μικρής κλίμακας που χρειαζόμαστε, προϋπόθεση είναι το να μην υπάρχουν αυθαιρεσίες που επιβαρύνουν το ακίνητο που μας αφορά. Ο σχετικός έλεγχος θα πρέπει να εκπονηθεί από Πολιτικό ή Αρχιτέκτων Μηχανικό. Εφόσον διαπιστωθεί ότι υπάρχουν κάποιες αυθαιρεσίες, επόμενη κίνηση είναι η τακτοποίησή τους πριν να εκδοθεί η άδεια μικρής κλίμακας.
Η έκδοση άδειας εργασιών μικρής κλίμακας θα προκύψει μόνο εφόσον διαθέτουμε τα κατάλληλα δικαιολογητικά. Ας δούμε αναλυτικά ποια είναι αυτά:
Δικαιολογητικά, ανά περίπτωση:
Απαιτούμενα δικαιολογητικά:
Ανάλογα με την περίπτωση των εργασιών, θα ζητηθούν περισσότερα ή λιγότερα δικαιολογητικά και στοιχεία. Σε κάθε περίπτωση, όμως, κάποια έγγραφα είναι αναγκαία:
Σε ειδικές περιπτώσεις, θα ζητηθούν:
Εφόσον κανείς σκοπεύει να κινήσει τη διαδικασία για την έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας, είναι καθοριστικής σημασίας να έχει μία υπεύθυνη και αναλυτική ενημέρωση εκ των προτέρων. Η σημασία αυτής της έγκαιρης ενημέρωσης βασίζεται, κατά πολύ, στο γεγονός ότι σε κάποιες περιπτώσεις το φάσμα των εργασιών μεγαλώνει περισσότερο από τον αρχικό σχεδιασμό. Έτσι, ενώ αρχικά το συνοδευτικό έγγραφο που χρειαζόμασταν θα ήταν η άδεια μικρής κλίμακας, στην πορεία αποδεικνύεται ότι απαιτείται Άδεια Δόμησης για την έγκριση των εργασιών μας.
Ας δούμε, όμως, ποια είναι η διαδικασία, προκειμένου να προχωρήσουμε σωστά στο πλάνο μας:
Το κόστος που αφορά στην έκδοση μίας έγκρισης εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας διαφέρει από έργο σε έργο. Υπάρχουν συγκεκριμένες παράμετροι που καθορίζουν την κοστολόγηση του κάθε πλάνου εργασιών, όμως η καλύτερη κίνηση προκειμένου να ενημερωθεί κανείς είναι να επικοινωνήσει με έναν εξειδικευμένο μηχανικό.
Σε κάθε περίπτωση, χρήσιμο είναι να γνωρίζουμε ότι τη διάρκεια ισχύος κάθε έγκρισης εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας είναι 1 έτος, ενώ, ανάλογα με τις συνθήκες εξέλιξης του έργου, ενδεχομένως να εγκριθεί μία παράταση της ισχύος της άδειας.
Οι εγκρισεις εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας εκδίδονται, κατ’ αποκλειστικότητα, από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος και, πιο συγκεκριμένα, από την ηλεκτρονική πλατφόρμα (e-adeies) της Υπηρεσίας. Σε κάθε ανάλογη διαδικασία καλείται ο υπεύθυνος μηχανικός ή η εταιρεία όπου έχουμε αναθέσει τη διαδικασία έκδοσης, να υποβάλλει τα έγγραφα, τις μελέτες, τα σχέδια κλπ.
Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας κάθε άδειας μικρής κλίμακας, ενδεχομένως να υπάρξει έλεγχος από την αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης, καθώς διενεργείται δειγματοληπτική επιθεώρηση σε ένα ποσοστό 30% επί του συνόλου των αδειών που έχουν καταχωρηθεί.
Επικοινωνήστε μαζί μας
Στην AsT Constructions & Design γνωρίζουμε την προοπτική, εγγυώμαστε για τα αποτελέσματα!