Κατασκευές & Ανακαινίσεις Αθανάσιος Τριαντάφυλλος
 • 211 11 95 501
 • info@astriantafillos.gr
 • Αγ. Γλυκερίας 1, Γαλάτσι, ΤΚ 11147

Ανακαίνιση Κουζίνας

Ανακαίνιση κουζίνας: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε πριν ξεκινήσετε

Φτάσατε στην πολύ σημαντική απόφαση της ανακαίνισης ενός “πολυσύχναστου” δωματίου του σπιτιού σας και αυτό δεν είναι άλλο από την κουζίνα σας! Τέλεια! Είναι πολύ σημαντικό το ότι αναγνωρίσατε τις ανάγκες σας, καθώς και την επιθυμία για αλλαγή που σχετίζεται με την ανακαίνιση κουζίνας. 

Τώρα, λοιπόν, χρειάζεται να λάβουμε υπόψη κάποια δεδομένα:

Νέα κουζίνα: Σχεδίαση και τοποθέτηση

Σημαντικό ρόλο κατά την ανακαίνιση της κουζίνας παίζει η σχεδίαση, την οποία θα καθορίσουν οι συνήθειές σας: Πώς κινείστε μέσα στην κουζίνα σας; Ποιες συσκευές χρησιμοποιείτε συχνότερα; Υπάρχουν συσκευές που χρησιμοποιούνται “ομαδοποιημένα” σε κάποια φάση της ημέρας (λ.χ. πρωινό / βραδυνό κλπ.); Οπωσδήποτε, υπάρχουν πολλές επιλογές, όσον αφορά στη νέα διάταξη που θα αποκτήσει η κουζίνα και όλες σχετίζονται με την αισθητική και το γούστο του καθενός. Όμως, υπάρχουν και κάποιοι βασικοί κανόνες, όπως, για παράδειγμα, ότι μπορούμε να σχεδιάσουμε μία κουζίνα σε σχήμα “Γ” ή σε σχήμα “Π” και αναλόγως θα υπολογίσουμε την τοποθέτηση ηλεκτρικών συσκευών και επίπλων, με βάση τις τυποποιημένες κινήσεις μας. Με αυτό το γνώμονα θα πρέπει να σχεδιαστεί ο νέος πάγκος μας ή ενδεχομένως να πρέπει να λάβουμε υπόψη το πού θα βρίσκονται κάποια έπιπλα, όπως η νησίδα. Γενικά, εφόσον μπαίνετε στη διαδικασία αναμόρφωσης της κουζίνας σας, σκεφτείτε με βάση την άνεσή σας!

Ντουλάπια & αποθηκευτικοί χώροι

Η κουζίνα σας είναι σε φάση ανακαίνισης και μετράτε τα… ντουλάπια; Παραδεχτείτε το! Οι αποθηκευτικοί χώροι στην κουζίνα δε θα είναι ποτέ αρκετοί! Όμως, είστε σε καλό δρόμο, μια που, κατά τη σχεδίαση των εργασιών, με βάση τις ανάγκες σας, έχετε την ευκαιρία να δοθεί έμφαση σε κάποια σημεία. Καταρχάς, σκεφτείτε τί χρησιμοποιείτε καθημερινά και ενημερώστε σχετικά τους συνεργάτες, που έχουν αναλάβει την κουζίνα και την αναμόρφωσή της. Ό,τι δε χρειάζεστε, χαρίστε το και ό,τι χρησιμοποιείτε σπάνια φυλάξτε το, κατά προτίμηση στα πιο ψηλά ντουλάπια. Αντικαταστήστε τα πολλά και μικρά άχρηστα ντουλάπια με χώρους μεγαλύτερων, κατάλληλων σε χωρητικότητα, ντουλαπιών. Εάν, και πάλι, κάποια σύνεργα κουζίνας ή μικρά κατσαρολικά παραμένουν… εκτός, δημιουργήστε μία ράγα και κρεμάστε τα ή δημιουργήστε κάποια συμπληρωματικά έπιπλα κουζίνας, όπως ένα τρόλεϊ ή επιδαπέδια ντουλάπια. 

 

Επιπλέον, σημαντικούς χώρους καταλαμβάνουν κάποιες φορές και τα ράφια. Επιβεβαιώστε κατά πόσο τα ράφια στην παλιά κουζίνα σας χωρούν τα αντικείμενα που επιθυμείτε ή κατά πόσο χρειάζεται να γίνουν οι σχετικές εργασίες και να υπάρχει μία νέα τοποθέτηση. Όπως και σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού, είναι σημαντικό τα επιμέρους σημεία να χαρακτηρίζονται από αισθητική και να εξυπηρετούν ανάγκες σχετικές με τη διακόσμηση· όμως αυτό δεν πρέπει να συμβαίνει σε βάρος της λειτουργικότητας (προφανώς αυτή η λογική αναφέρεται ακόμη και στα ντουλάπια ή και σε ράφια της κουζίνας σας).

Κατασκευή ή επιμέρους ανακαίνιση κουζίνας;

Το ότι η κουζίνα σας έχει τις ανάγκες ανακαίνισης είναι βέβαιο! Κάθε αλλαγή στην κουζίνα, όμως, ενδέχεται να διαφέρει, ανάλογα με το τί χρειάζεται ο καθένας και το πώς το φαντάζεται.  Άλλες φορές μιλάμε για μια ανακαίνιση κουζίνας, όπου οι εργασίες αφορούν στο να δημιουργηθούν όλα τα νέα έπιπλα και εκτείνονται από το σχεδιασμό μέχρι την κατασκευή και τοποθέτηση άλλου ύφους ντουλαπιών και νέου πλυντηρίου πιάτων. Άλλοτε, πάλι, το ζητούμενο είναι μόνο η αισθητική βελτίωση ως προς συγκεκριμένα σημεία, όπως είναι οι επιφάνειες, το δάπεδο της κουζίνας, τα πλακάκια ή ο φωτισμός. Επιμέρους εργασίες ανακαίνισης κουζίνας αφορούν και στα χρώματα! Όποια και να είναι η έκταση των εργασιών που πρόκειται να γίνουν, οι επιλογές είναι πολλές, αρκεί να έχετε βρει έμπειρους και ιδιαίτερα καταρτισμένους επαγγελματίες, προκειμένου να επιλέξετε τη γκάμα των υλικών που απαιτούνται.

 Εφόσον δεν έχετε ως στόχο την ολική ανακαίνιση κουζίνας δείτε πώς μπορείτε έξυπνα και με χαμηλότερο κόστος να οδηγηθείτε στην επιθυμητή αλλαγή. Παρακάτω αναφέρονται κάποιες εργασίες για μερική ανακαίνιση της κουζίνας σας:

 • Αλλαγή σε πόμολα, σε συρτάρια και ντουλάπια.
 • Βαφή ή αλλαγή πόρτας σε ντουλάπια και σε πρόσοψη συρταριών.
 • Εγκατάσταση νέας επιφάνειας εργασίας.
 • Εγκατάσταση νέου απορροφητήρα.
 • Νέα έπιπλα κουζίνας (εταζέρα/ τρόλεϊ)
 • Αλλαγή ηλεκτρικών συσκευών (πλυντήριο πιάτων κλπ.).

Γενικά, δεν είναι πάντα αυτοσκοπός το να γίνει μία ολική ανακαίνιση κουζίνας· στόχος θα πρέπει να είναι μια ολοκληρωμένη ανακαίνιση της κουζίνας σας, με βάση το τί θα επιλέξετε εσείς και το να εκφράζεται η δική σας προσωπικότητα μέσα από το νέο σας χώρο! Τέλος, μην παραλείψετε να δώσετε μεγάλη έμφαση στην επιλογή των κατάλληλων επαγγελματιών στο χώρο της ανακαίνισης, οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν μία ποιοτική σχεδίαση και θα επιβλέψουν υπεύθυνα την κάθε εγκατάσταση και διαδικασία εργασιών.

Ποια τα στάδια για μία ανακαίνιση κουζίνας;

Κάθε κουζίνα έχει τα δικά της “δεδομένα” όταν έρχεται η ώρα της ανακαίνισης και κάθε χώρος παρουσιάζει τις δικές του ξεχωριστές ανάγκες. Σε γενικές γραμμές, πάντως, σε μία ανακαίνιση κουζίνας οι εργασίες συνοψίζονται στις παρακάτω ευρείες κατηγορίες:

 • Αποξηλώσεις
 • Υδραυλικές Εργασίες
 • Ξυλουργικές Εργασίες
 • Εργασίες Πλακιδίων
 • Φωτισμός

Γενικά, έχει σημασία ο γνώμονας της σχεδίασης των εργασιών που θα επιφέρουν αλλαγές στην κουζίνα σας να είναι οι ανάγκες της οικογένειάς σας. Πέρα από τις αρχικές σκέψεις σας, κάντε την έρευνά σας, προκειμένου να προκύψουν νέες ιδέες και επωφεληθείτε από την συνεργασία με έμπειρους, εξειδικευμένους συνεργάτες.

Ποιες Εργασίες Περιλαμβάνει η Ανακαίνιση (Μικρής ή Μη) Κουζίνας;

Ανεξάρτητα από το μέγεθος της κουζίνας, ας δούμε ποιες είναι λίγο – πολύ οι εργασίες που πιθανότατα θα προκύψουν, που αφορούν στην προετοιμασία του χώρου, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία της ανακαίνισης:

 • Αποξήλωση και απομάκρυνση αρχικών ντουλαπιών κουζίνας.
 • Αποξήλωση και απομάκρυνση αρχικών πλακιδίων τοίχου κουζίνας.
 • Τοποθέτηση νέου δαπέδου.
 • Τοποθέτηση νέων επίπλων κουζίνας. 
 • Επίστρωση πλακιδίων ανάμεσα σε πάγκο και ερμάρια της κουζίνας.
 • Χρωματισμοί
 • Σχεδίαση και τοποθέτηση φωτισμού
 • Εγκατάσταση και σύνδεση απορροφητήρα.
 • Τοποθέτηση νεροχύτη και μπαταρίας κουζίνας.
 • Τοποθέτηση και σύνδεση πλυντηρίου πιάτων.
 • Εγκατάσταση συσκευών και κατασκευών.
 • Διακόσμηση

Πως θα καταλάβεις ότι η Κουζίνα σου, Χρειάζεται Ανακαίνιση

“Μήπως να αγοράσουμε κάποιο συμπληρωματικό έπιπλο για την κουζίνα; Μήπως μπορώ να αλλάξω το παλιό δάπεδο της κουζίνας μόνος μου; Τα χρώματα στην κουζίνα έχουν ξεθωριάσει, αλλά αυτό αντιστοιχεί με ανακαίνιση κουζίνας;” Όλα τα παραπάνω είναι ερωτήματα που κάποια στιγμή, εύλογα, θα προκύψουν, όσον αφορά στην κουζίνα σας και στην κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει. Η απάντηση, σε σχέση με την ανανέωση της κουζίνας σας, κάποιες φορές έχει να κάνει με τη διάθεσή σας. Σε κάποιες περιπτώσεις, όμως, οι φθορές και οι ελλείψεις είναι τόσο εμφανείς, όπου μια ανακαίνιση κουζίνας, ολική ή μερική, είναι μονόδρομος!

 

 Καταρχάς, είναι κρίμα να φτάσετε στο σημείο να αντιμετωπίζετε μακροχρόνιες φθορές στους χώρους σας. Όσο καθυστερείτε τέτοιου τύπου εργασίες, τα έπιπλα κουζίνας ή και άλλα κατά τόπους σημεία, βαθμιαία καταστρέφονται. Μπείτε, λοιπόν, στη διαδικασία να συμβουλευτείτε κάποιον επαγγελματία που ειδικεύεται στην ανακαίνιση κουζίνας, ακόμη και για μία εξειδικευμένη εκτίμηση. Κάποιες φορές, αυτό που χρειάζεται είναι η τοποθέτηση προσόψεων ντουλαπιών και όχι να κατασκευάσετε και να εγκαταστήσετε εξ ολοκλήρου τα ντουλάπια της κουζίνας. Με τη βοήθεια ενός υπεύθυνου επαγγελματία της ανακαίνισης, που γνωρίζει καλά την αγορά, θα δείτε πιο ξεκάθαρα τις επιλογές σας, για κάθε πιθανή εργασία και τοποθέτηση.

 

Ιδιαίτερα στην περίπτωση που η κουζίνα σας είναι αρκετά παλιά, δεν αυξάνονται μόνο οι ανάγκες ανακαίνισης, προκειμένου να ανανεωθεί η διακόσμηση· επιπλέον, ενδέχεται το φάσμα των αναγκαίων εργασιών να εκτείνεται και πέρα από αυτό που μπορεί να εκτιμήσει ένας μη ειδικός. Για παράδειγμα, εφόσον διακρίνετε την ανάγκη για αλλαγή πλακιδίων και δαπέδου στην κουζίνα, μήπως αξίζει να ελέγξετε και την κατάσταση της υδραυλικής εγκατάστασης και να αποφύγετε διαρροές στο δίκτυο της ύδρευσης και ανεπιθύμητα σκαψίματα; Επιπλέον, τί σημαίνει η εμφάνιση υγρασίας και τί είδους τεχνικοί πρέπει να εκτιμήσουν την κατάσταση; Για όλα τα παραπάνω, καθώς και για κάθε άλλη εκτίμηση αλλαγής στην κουζίνα συμβουλευτείτε μία εταιρεία όπως η AsT Constructions & Design.

 

 Τέλος, εφόσον μιλάμε για κουζίνες μικρής παλαιότητας, η ανάγκη για αλλαγή μπορεί να σχετίζεται περισσότερο με τη διάθεση και την αναβάθμιση της λειτουργικότητας, καθώς και με την προσέγγιση μίας πιο φρέσκιας και πρωτότυπης αισθητικής.

Τι πρέπει να προσέξεις στην Ανακαίνιση Κουζίνας;

 Κατά την ανακαίνιση κουζίνας, κάθε αλλαγή “μετράει”: αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να έχετε “στο πλευρό σας” τους πιο έμπιστους και πεπειραμένους ειδικούς ανακαίνισης, οι οποίοι θα επιβεβαιώσουν την ορθότητα των μετατροπών στο συγκεκριμένο χώρο. Επίσης, οι εξειδικευμένοι συνεργάτες σας θα σας υποδείξουν κάθε υλικό που αξίζει να αγοραστεί, με γνώμονα το χώρο της κουζίνας, αλλά, κυρίως, με γνώμονα τη διάρκεια. Οπωσδήποτε να ενημερωθείτε για τις τιμές που αφορούν σε πλακάκια, ντουλάπια, ράφια, συσκευές, καθώς και σε κάθε εργασία, όπως, για παράδειγμα, την τοποθέτηση νέου δαπέδου. 

 

 Επιπλέον, όμως, σε κάποιο ραντεβού σας με την ομάδα ανακαίνισης, αποσαφηνίστε τί “κοστίζει” μακροπρόθεσμα και το να μην κάνετε κάποιες απαραίτητες επεμβάσεις στο χώρο της κουζίνας σας. Για παράδειγμα, στις πόρτες κουζίνας που θα αντικατασταθούν θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ειδικό φύλλο, συμβατό με τα πηχάκια στήριξης του υαλοπίνακα – τζαμιού. Επίσης, όσον αφορά στο δάπεδο, κάποιες φορές αξίζει να αποφασιστεί η αποξήλωση και να τοποθετηθούν νέα πλακάκια, με στόχο την ευκολία και την αντοχή σε βάθος χρόνου.

 

 Φυσικά, είναι πολύ ωραίο να κατευθύνεστε με βάση τον ενθουσιασμό σας! Εφόσον όμως, υπάρχει περιορισμός στον προϋπολογισμό σας, καταγράψτε αναλυτικά τις προτεραιότητες και τις τιμές που αφορούν στο κάθε υλικό, με στόχο να καταλήξετε στην τελική λίστα εργασιών ανακαίνισης.

Από τι Εξαρτάται το Κόστος & οι Τιμές στην Ανακαίνιση Κουζίνας;

Εφόσον βρίσκεστε στη διαδικασία ανακαίνισης κουζίνας, σύντομα θα τεθεί και το ερώτημα: “Πόσο κοστίζει μία ανακαίνιση κουζίνας;” Προφανώς, δεν υπάρχει μία απάντηση και αυτό οφείλεται στο ότι αρκετοί παράγοντες επηρρεάζουν την τελική τιμή του έργου. Σίγουρα, όμως -εφόσον συνεργάζεστε με κάποιο ειδικό επαγγελματία στον τομέα των ανακαινίσεων – θα μπορείτε να ενημερωθείτε υπεύθυνα για κάποιες τάξεις κόστους, με βάση τις εργασίες που θα προκύψουν, καθώς και με τις επιλογές που θα κάνετε. Παρακάτω αναφέρουμε, πιο συγκεκριμένα, κάποιες παραμέτρους που αφορούν στην ανανέωση που θα προκύψει στην κουζίνα σας:

Επιλογή υλικών

Στην περίπτωση που η ανακαίνιση της κουζίνας σας σχετίζεται περισσότερο με την υιοθέτηση ενός νέου ύφους και στυλ, με επεμβάσεις που σχετίζονται περισσότερο με τη διακόσμηση, στην αγορά θα βρείτε διάφορα υλικά ανάμεσα στα οποία μπορείτε να επιλέξετε. Χαρείτε τη διαδικασία της επιλογής, μην ξεχνάτε να επιβεβαιώνετε τις τιμές και να ανατρέχετε στον προϋπολογισμό σας. Οι διακοσμητές με τους οποίους συνεργάζεται η εταιρεία που θα αναλάβει την ανακαίνιση κουζίνας φυσικά είναι οι πιο αρμόδιοι για να πουν ποια χρώματα στον τοίχο ταιριάζουν με τα πλακάκια, με τις προσόψεις των ντουλαπιών, με τη νέα σας νησίδα και με το δάπεδο. Είναι προφανές ότι επώνυμα έπιπλα και κάθε άλλο υλικό κοστίζει περισσότερο: δείτε πού θέλετε να φτάσετε οικονομικά, μην κάνετε, όμως, εκπτώσεις σε θέματα αντοχής υλικών. Κοινός στόχος είναι, εκτός από ομορφιά, η κουζίνα σας να διακρίνεται και από διάρκεια.

Απαραίτητες εργασίες

Όπως θα σας ενημερώσει και η ομάδα όπου αναθέσατε την ανακαίνιση κουζίνας, με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και δεδομένα της, θα υπάρχει ένα ελάχιστο κόστος κάτω από το οποίο δε μπορεί να φτάσει κανείς. Εμφανείς φθορές, καθώς και τεχνικά ζητήματα που θα επιβεβαιωθούν (μετά από τον έλεγχο, για παράδειγμα, του υδραυλικού ή του ηλεκτρολογικού συστήματος της κουζίνας) οδηγούν στην αναπόφευκτη ανάγκη της προσθήκης και κάποιων τεχνικών εργασιών, στο πλαίσιο του ευρύτερου προγράμματος. Σκεφτείτε ότι ο χώρος σας αξίζει να ανανεωθεί ουσιαστικά, και όχι μόνο επιφανειακά! Μην επιτρέψετε να προκύψουν διάφορα προβλήματα… στο μέλλον της κουζίνας σας!

"Μεγάλα έργα κάθε... μεγέθους"

Προφανώς, στην κάθε κουζίνα τα τετραγωνικά μέτρα παίζουν ρόλο στη διαμόρφωση της τιμής της ανακαίνισης. Εκτός από τη μεγαλύτερη ποσότητα υλικών που λογικά θα επιλεγούν και θα αγοραστούν, επιπλέον, σε μεγαλύτερους χώρους, επιβαρύνεται κανείς και με αντίστοιχες εργατοώρες (περισσότερα ντουλάπια που ενδεχομένως πρέπει να εγκατασταθούν, περισσότερα πλακάκια που χρειάζεται να τοποθετηθούν κλπ.).

Πώς να Κάνω μια Οικονομική Ανακαίνιση Κουζίνας;

Μια που επιλέξατε να δώσετε νέα όψη στην κουζίνα σας, μπορείτε να το κάνετε με ευχαρίστηση, αλλά… όχι να το πληρώσετε ακριβά! Ιδιαίτερα εάν δεν υπάρχει ανάγκη μίας ολικής ανακαίνισης, υπάρχουν συμβουλές που αφορούν σε διάφορα, επιμέρους σημεία του συγκεκριμένου χώρου, που μπορούν να οδηγήσουν σε πραγματικά εντυπωσιακά αποτελέσματα!

Πλακάκια:

Ακόμη και τα πιο πρωτότυπα και ξεχωριστά σχέδια, δεν είναι πάντα ακριβά. Πλέον, υπάρχει μεγάλη διαθεσιμότητα και πολλοί προμηθευτές. Βρείτε το στυλ και την τιμή που σας ταιριάζει.

Πόμολα:

Δεν είναι μόνο οι πόρτες σημαντικές, κατά την ανακαίνιση ενός χώρου· είναι και οι λεπτομέρειές τους. Δε φαντάζεστε πόσο μπορεί ένα λειτουργικό στοιχείο να οδηγήσει σε μία νέα εντύπωση. Αλλάξτε τα πόμολά σας είτε σε ρετρό, είτε σε μοντέρνα ή κλασικά “φρέσκα” σχέδια και δώστε άλλο αέρα κατά την είσοδο στην κουζίνα!

Αποθηκευτικοί χώροι:

Η αύξηση των χώρων για αποθήκευση είναι επείγουσα ανάγκη κατά την ανανέωση της κουζίνας σας. Εάν όμως η κατασκευή προσόψεων ή ολόκληρων νέων ντουλαπιών είναι απαγορευτική, δείτε τις εναλλακτικές σε αγορά μεμονωμένων επιδαπέδιων ντουλαπιών ή πώς θα οδηγηθείτε στην καλύτερη εκμετάλλευση του κενού χώρου επάνω από τα υπάρχοντα ντουλάπια.

Νέο χαλί:

Το δάπεδό σας είναι σχετικά παλιό, όμως η αντικατάστασή του θα έχει ως αποτέλεσμα να ξεφύγετε από τον προϋπολογισμό; Έχουμε για εσάς μία αποτελεσματική λύση που επιπλέον θα προσφέρει χρώμα, προσωπικότητα και ζεστασιά! Βρείτε το ωραιότερο χαλί κουζίνας που ταιριάζει σε εσάς και την προσωπικότητα του χώρου σας και κάντε όλους να μιλούν για την ανανεωμένη σας κουζίνα!

Βρύση κουζίνας:

Αντί να τοποθετήσετε νέο νεροχύτη, δώστε την καθοριστική πινελιά που θα σας κοστίσει λιγότερο· αντικαταστήστε τη βρύση σας. Η αγορά είναι γεμάτη με προτάσεις ωραιότατου στυλ και ικανοποιητικής ποιότητας, οπότε κάντε τη σχετική έρευνά σας.

Φωτισμός:

Και τώρα που κάνατε όλες αυτές τις ωραίες αλλαγές αναδείξτε τις με το κατάλληλο, αλλά όχι και το πιο ακριβό φωτισμό. Συμβουλευτείτε τους συνεργάτες σας για τις σύγχρονες και ταυτόχρονα οικονομικές λύσεις.

Πόσο διαρκεί η Ανακαίνιση Κουζίνας;

Μία ανακαίνιση κουζίνας μπορεί να έχει διάρκεια περίπου από 3 εβδομάδες έως και 3 μήνες. Σε κάποιες κουζίνες, κατά την ανακαίνισή τους, έχει αποφασιστεί να γίνει νέα διάταξη στο χώρο, με αποτέλεσμα να προβλέπεται εκ νέου εγκατάσταση των επίπλων και πραγματοποίηση σχετικών εργασιών. Πολλές φορές, στο πρόγραμμα της ανακαίνισης εντάσσονται και οι εργασίες της νέας γραμμής αερίου, της τοποθέτησης ηλεκτρικών συσκευών κλπ. Οτιδήποτε προστίθεται ως εργασία μεγαλώνει το χρονικό διάστημα μέχρι την αποπεράτωση της ανακαίνισης. Άλλοτε πάλι οι εργασίες για να ανανεωθεί η κουζίνα είναι μεμονωμένες, όπως το να αντικατασταθεί το παλιό δάπεδο με νέο ή και να επέλθει αλλαγή στα χρώματα των τοίχων. Το πιο σημαντικό είναι να καταλήξετε στο ποιες ανάγκες πραγματικά έχει ο χώρος σας και στη συνέχεια, θα ενημερωθείτε για το πότε θα έχει τη νέα μορφή του.

Oλική Ανακαίνιση Κουζίνας ή Μερική; Τί να επιλέξω;

Όταν σκέφτεστε την κουζίνα σας και σκέφτεστε την αλλαγή, αυτό σημαίνει ότι ήρθε η ώρα για ανακαίνιση! Προσοχή, όμως: μην επηρρεαστείτε από τους γνωστούς σας που κατέληξαν στην ανακαίνιση που εξυπηρετούσε τις δικές τους ανάγκες, ούτε από άρθρα που αναφέρονται γενικά και αόριστα στο συγκεκριμένο αντικείμενο. Οι κουζίνες διαφέρουν, όπως διαφέρουν και οι ανάγκες και το γούστο κάθε ανθρώπου. Αναλόγως, όταν θα μπείτε στη διαδικασία ανακαίνισης, δεν είναι υποχρεωτικό να αποφασίσετε την ολική αναμόρφωση του συγκεκριμένου χώρου σας. 

 

 Μην ακούτε διάφορα σχόλια του τύπου τί είναι μόδα στα έπιπλα κουζίνας ή ότι σε μία ανακαίνιση “επιβάλλεται” η αλλαγή δαπέδου. Είναι τάση στις ανακαινίσεις η νησίδα; Να την επιλέξετε, μόνο, εάν δίνει λύση στην καθημερινότητά σας και υπάρχει η δυνατότητα από πλευράς χώρου να τοποθετηθεί στην κουζίνα σας. 

 

 Γενικά, είναι πολύ σημαντικό να βρείτε και να εμπιστευτείτε κάποια έμπειρη εταιρεία που γνωρίζει σε βάθος το θέμα των ανακαινίσεων, προκειμένου να ακουστούν οι επιθυμίες σας όπως πρέπει. Στη συνέχεια, θα διαμορφωθεί μία μελέτη που θα έχει σχεδιαστεί ειδικά για εσάς, η οποία είτε αφορά σε ολική, είτε σε μερική ανακαίνιση, θα καλύπτει τις ανάγκες σας σε λειτουργικότητα και αισθητική.

Εγκατάσταση & διάταξη της κουζίνας, με βάση το δικό σας χώρο

Μονή διάταξη

Ακόμη και στις κουζίνες με περιορισμένο χώρο, υπάρχει η δυνατότητα για λειτουργικές λύσεις. Κατά την αναμόρφωση ενός τέτοιου τύπου χώρου, ιδανική περίπτωση είναι η διάταξη σε ευθεία γραμμή. Κατά τη μονή διάταξη κουζίνας, τα έπιπλα ακολουθούν γραμμική ακολουθία, ενώ το μήκος εκτείνεται μεταξύ 2 και 3.5 μέτρων. Ενδείκνυται τα ντουλάπια να τοποθετούνται ψηλά, προκειμένου να κερδίζουμε χώρο, ενώ με ένα τραπέζι σωστών διαστάσεων, θα συμπληρωθεί η νέα εικόνα του χώρου.

Διάταξη σχήματος "Γ"

Στις περισσότερες κουζίνες, το ζητούμενο είναι η διάταξη να ανταποκρίνεται στην καθημερινή ρουτίνα των κινήσεων των ενοίκων. Εφόσον η κουζίνα μας είναι τουλάχιστον μεσαίου μεγέθους, η διάταξη σε σχήμα “Γ” είναι η ιδανική επιλογή. Αυτό συμβαίνει καθώς η σχετική σχεδίαση εξυπηρετεί το λεγόμενο “τρίγωνο εργασίας”. Σε αυτή τη λογική, υπάρχει μικρή απόσταση ανάμεσα σε νεροχύτη, ψυγείο και κουζίνα και εξυπηρετούνται οι σχετικές διαδικασίες, με τον καλύτερο τρόπο. Επίσης, σε αυτή τη διάταξη συχνά επιλέγεται η τοποθέτηση μίας νησίδας ή ενός τραπεζιού στο κέντρο του χώρου.

Διάταξη σε σχήμα "Π"

Και φτάνουμε σε μία πρόταση διάταξης που ταιριάζει πολύ σε ευρύχωρες κουζίνες: στη διάταξη σε σχήμα “Π”. Κατά τη σχεδίαση θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι ο απαιτούμενος χώρος δε θα πρέπει να είναι μικρότερος από 10 τ.μ. ΄Οπως πολύ σωστά μπορεί να φανταστεί κανείς, η συγκεκριμένη περίπτωση είναι η… χαρά του σχεδιαστή! Πολλοί χώροι αποθήκευσης, δυνατότητα για τοποθέτηση ευρύχωρου πάγκου εργασίας και ένα πεδίο για… κατάκτηση των εντυπώσεων. Όσον αφορά στις ανάγκες της οικογένειας, μάλλον καλύπτονται πλήρως, δεδομένου ότι στη νέα κουζίνα μπορούν να παρευρίσκονται όλοι ταυτόχρονα, χωρίς να εμποδίζει κανείς τους υπόλοιπους. Όλα αυτά γίνονται πραγματικότητα, χάρη στην άνεση χώρου και το εύρος επιφάνειας εργασίας.

Διπλή διάταξη

Να και μία ακόμη πρόταση διάταξης που, επίσης, αφορά σε μεγάλου μεγέθους κουζίνες. Πρόκειται για τη διπλή διάταξη, δηλαδή την πρόταση τοποθέτησης δύο πάγκων αντικρυστά, σε δύο παράλληλους τοίχους. Σε αυτή την περίπτωση, οι ηλεκτρικές συσκευές και οτιδήποτε άλλο υπάρχει στην κουζίνα σας θα τοποθετηθούν “μοιρασμένα” προσεκτικά στο χώρο.

Ανακαίνιση κουζίνας και ο πάγκος που θα επιλέξετε

Τόσο κατά τη χρήση της κουζίνας σας, όσο και κατά τη συλλογή… εντυπώσεων, υπάρχει ένα στοιχείο που θα κάνει τη διαφορά, εφόσον το εντάξετε στη διαδικασία της ανακαίνισης. Πρόκειται για τον πάγκο της κουζίνας σας και εδώ οι επιλογές είναι πολλές. Απολαύστε τη διαδικασία, αλλά μελετήστε με προσοχή τα διαθέσιμα υλικά!

Corian

Το συγκεκριμένο υλικό είναι διαθέσιμο σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων. Χαρακτηρίζεται από υψηλές προδιαγραφές ποιότητας και ταυτόχρονα είναι ιδιαίτερα οικολογικό. Αντέχει στη θερμότητα (βλέπε: τοποθέτηση καυτού σκεύους!), αλλά και σε χτυπήματα και κάθε είδους κακουχίες!

Ξύλο

Εάν είστε κλασικοί τύποι, σίγουρα η επιλογή του ξύλινου πάγκου δε θα σας αφήσει αδιάφορους. Το ξύλο δίνει μία ποιότητα στην κουζίνα όπου τοποθετείται, ενώ “αποπνέει” και μία ζεστασιά. Επιπλέον, πρόκειται για ένα φυσικό υλικό, οπότε αντανακλά και την οικολογική συνείδησή σας. Μία ευαισθησία απέναντι στην υγρασία αντιμετωπίζεται προληπτικά και με την επίστρωση ειδικού βερνικιού.

Βακελίτης (Laminate)

Ο βακελίτης έχει την ιδιότητα να μπορεί να δώσει την “εντύπωση ενός φίνου υλικού, όπως το μάρμαρο ή το ξύλο. Καθαρίζει εύκολα και αντέχει αρκετά απέναντι στην υγρασία. Ως συνθετικό υλικό είναι πιο οικονομικό. Από την άλλη πλευρά, είναι πιθανό να φθαρεί πολύ πιο σύντομα και εύκολα σε σχέση με άλλα υλικά.

Γρανίτης

Εφόσον σας ελκύει η πολυτέλεια, το υλικό του γρανίτη είναι αναμφισβήτητα η πιο κατάλληλη επιλογή για τη δική σας κουζίνα! Ο δυναμισμός και η γενικότερη ξεχωριστή εντύπωση του συγκεκριμένου υλικού θα ταιριάξουν με το προφίλ σας και θα κάνουν την ανανεωμένη κουζίνα σας… αξέχαστη! Παρόλη την αντοχή του υπάρχει το ενδεχόμενο των κατά τόπους ραγισμάτων, οπότε θα πρέπει να δίνετε την ανάλογη προσοχή.

Χαλαζίας

Και θα κλείσουμε με ένα αρκετά ακριβό, αλλά ανθεκτικό υλικό, το χαλαζία. Ο χαλαζίας αποτελείται από ρητίνη, χρώμα και ορυκτά. Αντέχει απέναντι στη θερμότητα, στα γδαρσίματα, ακόμη και απέναντι στο οξύ. Επιπλέον, δεν ευνοεί τη συσσώρευση μικροβιακών φορτίων. Διακρίνεται για την ωραία όψη του και αναδεικνύει οποιαδήποτε κουζίνα! Παρόλα αυτά, και σε αυτή την περίπτωση θα προσέχετε τον κίνδυνο ενός ραγίσματος και… θα χαρείτε την ανακαινισμένη σας κουζίνα για πολύ καιρό!

Οποιαδήποτε και εάν είναι η ανάγκη σας σε σχέση με την ανακαίνιση κουζίνας, στην AsT Constructions & Design θα κάνουμε τα όνειρά σας πραγματικότητα!

Συχνές ερωτήσεις

Όταν μας ανατίθεται το έργο μίας ανακαίνισης, το πρώτο βήμα κατά την εργασία μας είναι η πραγματοποίηση της σχετικής οικονομοτεχνικής μελέτης. Πρόκειται για μία διαδικασία η οποία είναι αναπόσπαστο μέρος του κάθε σχεδιασμού. Αναλύοντας τα παρακάτω, μπορεί κανείς να αντιληφθεί τη σημασία της:

Στάδια οικονομοτεχνικής μελέτης:

 • Καταγραφή εργασιών
 • Αποτύπωση του χώρου προς ανακαίνιση
 • Δημιουργία σχεδίων (κατόψεων κλπ.)
 • Λεπτομερής περιγραφή απαιτούμενων εργασιών
 • Προτεινόμενα υλικά & χαρακτηριστικά τους
 • Χρονοδιάγραμμα ανακαίνισης

Μπορούμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι κάθε εργασία που μας ανατίθεται θα πραγματοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Επιπλέον, δε χρειάζεται να το ελέγξετε με φυσική παρουσία στο χώρο της ανακαίνισης. Ο υπεύθυνος μηχανικός που θα επιβλέπει το έργο διαθέτει όλη την εμπειρία και την τεχνογνωσία, για ένα άριστο αποτέλεσμα. Ακόμη, υπάρχει η δυνατότητα να σας αποστέλλεται εγκαίρως υλικό (τύπου video κλπ.), προκειμένου να επιβεβαιώνετε την καλή πορεία μας.

Στην περίπτωση που μένετε μακριά από τον τόπο όπου θα πραγματοποιηθεί η ανακαίνιση που μας ανατίθεται, έχουμε προβλέψει για τα πάντα, προκειμένου να προχωρήσει η επιθυμητή εργασία, όπως πρέπει. Απλά, θα χρειαστούμε από εσάς να καταγραφούν, με την παρουσία σας, οι επιθυμητές εργασίες στο χώρο σας, καθώς και να πραγματοποιηθεί από κοινού η σύνταξη και η διαμόρφωση της οικονομοτεχνικής μελέτης. Στη συνέχεια θα λαμβάνετε τακτικές λεπτομερείς αναφορές, καθώς και όλο το σχετικό οπτικό υλικό. Στόχος μας είναι οι ικανοποιημένοι πελάτες, όχι μόνο με την παράδοση του έργου, αλλά και κατά τη διάρκειά του.

Επιλογή σωστών συνεργατών H3

Όταν καταλήξουμε στην απόφαση μίας ανακαίνισης, δε μπορούμε να τα κάνουμε όλα μόνοι μας. Σίγουρα, όμως, μπορούμε να βρούμε τους κατάλληλους συνεργάτες που, με τεχνογνωσία και επαγγελματισμό, θα αναλάβουν την ανανέωση του χώρου μας. 

Οι καλύτερες ιδέες! H3

Οι καλύτερες ιδέες είναι μόνο οι δικές σας και αυτό γιατί σχετίζονται με το χώρο όπου εσείς θα περνάτε το χρόνο σας. Εάν τις γνωρίζετε στο… περίπου, οργανωθείτε και καταγράψτε τις, εάν όχι όλες, τουλάχιστον αυτές που βρίσκονται στην κορυφή της λίστας σας. Και ναι, θα πρέπει να υπάρξει μία λίστα που θα είναι εξαιρετικά χρήσιμη, ακόμη και για έμπειρους επαγγελματίες της ανακαίνισης, δεδομένου ότι θα οριοθετήσει το πλήθος των επιλογών.

Υλικά… επιτυχίας! H3

Όταν αναμορφώνει κανείς το χώρο του, οι επιλογές είναι πολλές ως προς τα υλικά. Από εκεί και πέρα, θα πρέπει κανείς να δει τί προτιμά αισθητικά και να καταλήξει σε ένα προϋπολογισμό. Εφόσον γίνουν τα παραπάνω, η εταιρεία μας έχει την απόλυτη γνώση για να προτείνει τα βέλτιστα υλικά, σε σχέση με το κόστος και την ποιότητα που θα οδηγήσουν σε ένα βιώσιμο αποτέλεσμα. 

Κατά το σχεδιασμό και τον προγραμματισμό μίας ανακαίνισης, καθοριστικό ρόλο παίζει και η επιλογή του συνεργείου με το οποίο θα συνεργαστούμε. Είτε η δουλειά όπου θα απασχοληθεί το συνεργείο είναι η ανακαίνιση κουζίνας, είτε η αναμόρφωση όλου του σπιτιού, είτε η αναβάθμιση ενός επαγγελματικού χώρου, θα πρέπει να εξασφαλιστεί ότι οι τεχνικοί συνεργάτες είναι ιδιαίτερα έμπειροι στη συγκεκριμένη ανάθεση. Κάποιες ανακαινίσεις διαφέρουν ως προς τις προδιαγραφές και ζητούν συγκεκριμένες τεχνικές και αντίστοιχες γνώσεις. Και το πιο σημαντικό: επιλέξτε μόνο αυτούς που έχουν αποδείξει τον επαγγελματισμό και το σεβασμό τους προς συνεργάτες και τους πελάτες!

Φτάσατε, λοιπόν, στην απόφαση να ανακαινίσετε το χώρο σας! Εσείς γνωρίζετε τις ανάγκες σας, σε ποιους, όμως να απευθυνθείτε για τη συγκεκριμένη δουλειά; Να επιλέξετε ανεξάρτητους επαγγελματίες ή μία τεχνική εταιρεία ανακαινίσεων; Οπωσδήποτε θα πρέπει να πάρετε το χρόνο σας και να κάνετε μία έρευνα, προκειμένου να συλλέξετε όλες τις σχετικές πληροφορίες. Ένα είναι βέβαιο: εμείς στην AsT Constructions & Design σας διασφαλίζουμε το άριστο επίπεδο κάθε είδους ανακαίνισης που αναζητάτε. Διαθέτουμε όλη την απαιτούμενη επιστημονική γνώση, συνέπεια και τεχνογνωσία, καθώς και εξασφαλισμένη συνεργασία με τα καλύτερα συνεργεία του είδους. Σας προσκαλούμε να κάνετε την έρευνα που αφορά στον κλάδο μας, ενώ για εμάς μπορούν να μιλήσουν και οι πολυάριθμοι ευχαριστημένοι πελάτες μας!

Εάν η ερώτηση είναι: “ανακαινίσεις σπιτιών ή επαγγελματικών χώρων;”, η απάντησή μας είναι: “Και τα δύο!” Και το εννοούμε, δεδομένου ότι σε εμάς, στην AsT Constructions & Design, τόσο οι ανακαινίσεις οικίας, όσο και οι ανακαινίσεις γραφείων, εταιρειών και άλλου τύπου επαγγελματικών χώρων συγκαταλέγονται στις εργασίες που αναλαμβάνουμε. Δεδομένου ότι έχουμε φέρει σε πέρας πολυάριθμες αναθέσεις από κάθε κατηγορία, κατά την αναζήτησή σας ουσιαστικά δε θα αναρωτηθείτε για πολύ: είμαστε η επιλογή που αξίζει σε εσάς και στο χώρο σας!

Όλοι μας θέλουμε ένα ωραίο και ποιοτικό αποτέλεσμα, στον ανακαινισμένο χώρο μας. Ένα ερώτημα, όμως, που προκύπτει με την απόφαση ανακαίνισης μίας κατοικίας ή του χώρου όπου εργαζόμαστε είναι το πώς η εκπόνηση των εργασιών θα γίνει οικονομικά. Στη δική μας εταιρεία τα πλεονεκτήματα είναι πολλά, καθώς λαμβάνουμε πάντα υπόψη και την οικονομική παράμετρο. Αφενός φροντίζουμε να ενημερωθούμε έγκαιρα και πολύ πριν την ολοκλήρωση για τον προϋπολογισμό σας. Επίσης, έχουμε εξαρχής φροντίσει να παρέχουμε κάποια πακέτα, για τα οποία ενημερώνουμε κάθε ξεχωριστό πελάτη μας. Τέλος, σε κάθε φάση της διαδικασίας δίνουμε όλες τις πληροφορίες και ενημερώνουμε για εναλλακτικές προτάσεις, επιδιώκοντας να υπογραμμίσουμε τί συμφέρει και από άποψης αντοχής του τελικού έργου.

Κάνετε κάποιες σκέψεις σχετικά με την αναμόρφωση ενός χώρου; Έχετε την ανάγκη της αισθητικής και λειτουργικής αναβάθμισής του; Είμαστε οι κατάλληλοι για να δώσουμε την καλύτερη μορφή σε ό,τι χρειάζεστε!

Ψαχνετε για ανακαίνηση σπιτιού ή επαγγελματικού χώρου?

Επικοινωνήστε μαζί μας

Shopping Cart